Menú Dia a dia Allotjament Transport Feina Burocràcia Estudis Serveis Lleure Barris Anuncis Fotos 360º
Lleure
Pubs Gastronomia Shopping Cinema Curses de gossos Mirar el Barça
Pubs

Dublin és una ciutat de pubs, n’hi ha per tot arreu, per a tots els gustos i cada dublinès en té un que el considera com a seu (conegut com a local). Un pub no s’hauria de veure com un bar sinó com un club social on la gent hi va a beure la seva pinta i a petar la xerrada. Els divendres per la tarda és bastant típic anar al pub a fer unes pintes amb els companys. Al pub s’hi va amb qualsevol excusa, des d’una festa d’aniversari, per celebrar que el teu equip del que sigui ha guanyat alguna cosa o fins i tot després d’un funeral. És un lloc de trobada per a rivals sobre la gespa; quan hi ha un partit de futbol gaèlic o hurling i després van al pub, per l’actitud dels seguidors dels dos equips no pots saber qui ha guanyat.

La teoria diu que la millor pinta de Guinness és la que et serveixen més a prop del lloc de producció. Això es podria confirmar amb les pintes del Gravity Bar (just a sobre de la fàbrica) o del Brazen Head que queda al costat, però a vegades té més bon gust una pinta a 300km de distància en un pub de Kerry que no pas en un pub del centre de Dublin. Diuen que el sistema de canonades d’un pub i les condicions del lloc on es guarden els barrils són molt importants.

És difícil dir quins són els millors pubs però alguns dels que tenen més renom al centre de Dublin, sigui per l’atmosfera, la decoració, la història, el servei o per les seves pintes són entre d'altres l’Stags Head, el Kehoe, the Oval, el Toner’s, el McDaid’s i el John Mulligan’s. No tant al centre hi ha el Kavanagh’s (conegut com a The Gravediggers i situat just a l'entrada del cementiri de Glasnevin) i el Ryan’s (Parkgate Street). Però cada barri té el seu local amb caliu.

Els dos pubs chic són l’Odeon i el Citi. Com a pubs curiosos hi ha The Church, que com el seu nom indica està situat dins d’una església desamortitzada i on es conserva l’orgue i The Dawson Lounge, considerat el pub més petit d'Irlanda.

Si vols escoltar música tradicional en directe al pub The Celt a Talbot Street hi ha una sessió cada vespre i també al Gogarty's de Temple Bar.
Vés a:    Dalt    Pubs    Brazen Head    Celt    Gogarty's    Mulligan's    Stags Head    The Church    Toner's
Gastronomia

A Irlanda no hi ha restaurants irlandesos i a banda dels restaurants italians, asiàtics o francesos, es pot menjar al pub. No serveixen delicatessen però està prou bé i com no són menjars gaire complicats de preparar et serveixen ràpid.

Pel matí el més típic és l’Irish Breakfast que té salxitxes, ous ferrats, xampinyons, bacon, pudding, tomàquet, mongetes i torrades.

El menjar per picar s’anomena finger food i consisteix en aletes i nuggets de pollastre, salxitxes petites (tipus cocktail), patates fregides i onion rings (anells de ceba arrebossada en forma de calamar a la romana). Tot molt de picant per a que la gent consumeixi més beguda.

Per dinar o sopar hi ha una sèrie de plats molt clàssics que es poden trobar en la majoria de pubs:
  • Sirloin Steak: entrecot amb patates, xampinyons, ceba i salses diverses. Normalment davant de la paraula sirloin hi va el pes en unces (1 unça = 28.35 grams).
  • Beef and Guinness Pie: braç de gitano fet de bou, verdures, xampinyons, patates al forn i pa de soda. Tot regat amb Guinness i vinagre.
  • Roasted chicken: pollastre rostit amb puré de patates i gravy (salsa de carn).
  • Irish Stew: estofat de daus de xai amb patates, pastanagues, ceba i fines herbes.
  • Dublin Coddle: sopa de patata amb bacon, salxitxes, tubercles i fines herbes.
  • Cottage Pie: braç de gitano fet amb carn picada de bou i verdura. A sobre hi posen un puré de patata cremós i patates fregides.
  • Fish and chips: bacallà arrebossat a la cervesa amb pèsols i patates fregides.
  • Banger and Mash: salxitxes de porc amb porros, pa fregit i puré de patata.
  • Bacon and Cabbage: bacon amb col, puré de patata i julivert.
  • Prawns, mussels and salmon: gambes (de diferent mida), musclos i salmó amb guarnició.
Per als qui sopin d'hora (de 17h30 a 19h30) hi ha uns menús més econòmics anomenats early bird. En molts aspectes de la vida diària les tarifes es classifiquen entre early bird per a gent d'hàbits diürns i night owl per a mussols d'hàbits nocturns.
Vés a:    Dalt    Aurora Cafe Bar    Il Baccaro    Fallon & Byrne    Gogarty's    Hairy Lemon    O'Neill's
Shopping

Al centre de Dublin hi ha dues zones de botigues molt concorregudes i només per a vianants. A la part sud hi ha Grafton Street i rodalia amb comerços de tot tipus, des del Brown Thomas que és la botiga més cara, el Marks&Spencer, botigues de moda i complements, d’esports i de souvenirs fins a restaurants de menjar ràpid. Al capdemunt de Grafton Street hi ha el Saint Stephen’s Green Shopping Centre (foto esquerra) d’estil noucentista i amb una estructura metàl·lica. També hi ha el Powerscourt Shopping Centre situat en un edifici del segle XVIII.

Al nord hi ha l’eix comercial de Henry i Talbot Street. La part de Talbot és la de més baixa qualitat i hi abunden botigues que venen qualsevol tipus d’utensili fabricat a qualsevol lloc; és un ambient “tot a 1 euro”. La part de Henry Street i rodalia ja té més nivell i s’hi poden trobar botigues de roba de marca, roba esportiva, botigues de telefonia mòbil, rellotgeries, òptiques, etc. També hi ha grans magatzems (department store) amb marques que hi tenen els seus stands (Arnotts, Debbenhams). Els dos principals centres comercials de la zona són el Jervis i l’ILAC. A O’Connell Street hi ha la botiga de Clery & Co. considerat un bastió dels tradicionals i conservadors i a Moore Street hi ha parades al carrer que venen flors, fruita i peix.

Fora del centre hi ha grans centres comercials a Blanchardstown (foto dreta), Dundrum, Liffey Valley i Nutgrove. A una hora de Dublin hi ha un outlet anomenat Kildare Village que pertany al mateix grup que La Roca Village.

La majoria de botigues tanquen puntualment a les 6 de la tarda excepte el dijous que tanquen a les 8.
Vés a:    Dalt   Blanchardstown   Dundrum   ILAC   Jervis   Liffey Valley   Nutgrove   Powerscourt   St Stephen's   Kildare Village
Cinema

L'oferta cinematogràfica a Dublin està dominada pels cinemes multisala que van obligar a tancar a la majoria de cinemes de barri. Al centre de la ciutat hi ha tres cinemes: el Cineworld de Parnell Street (amb abonaments de tarifa plana a preus molt econòmics), el Savoy a O'Connell Street i l'Screen a d'Olier Street. La resta de cinemes estan situats en centres comercials o zones d'esbarjo.

Per als amants del cinema independent i de produccions poc comercials i/o en llengua no anglesa hi ha l'Irish Film Institute i el Light House Cinema; aquest darrer és un dels més moderns i fashion de la ciutat amb algunes sales de seients de colors diferents.

A la web movies.ie pots cercar quines pel·lícules fan a cada cinema i quin és l'horari.
Vés a:    Dalt    Movies.ie    Big Screen    Savoy    Cineworld    Screen    Irish Film Institute    Light House Cinema
Curses de gossos

Hi ha dos canòdroms, un a Harold’s Cross i l’altre a Shelbourne Park (Dublin 4). Un canòdrom és un lloc on s’hi disputen curses de gossos però com en moltes altres coses a Irlanda, els gossos només són una excusa per passar una vetllada de festa menjant, bevent i fent apostes sense saber de què va la cosa.

Es poden fer reserves per a festes, aniversaris, sopars familiars o d’empresa o simplement per a passar un vespre a fora. Hi ha servei de bar i restaurant i per a fer les apostes no cal ni aixecar-se de la cadira puix que hi ha gent que en pren nota amb un aparell electrònic.

El circuit té una llargada d'uns 480 metres i es fan entre 8 i 10 curses per vespre, amb un interval d'uns 15 minuts entre cursa i cursa. Els premis depenen dels diners recaptats a cada cursa i del nombre de guanyadors. A diferència de les cases d’apostes tradicionals on l’apostant juga contra la casa d’apostes, al canòdrom els apostants juguen els uns contra els altres.

Hi ha diversos tipus d’apostes:

Nom Descripció
WIN Apostar pel gos guanyador.
PLACE Apostar que el gos X acabarà primer o segon.
FORECAST Apostar que el gos X quedarà primer i el gos Y segon.
REVERSE FORECAST Apostar que el gos X i el gos Y quedaran primer i segon o segon i primer.
FORECAST ALLWAYS Apostar per 3 o més gossos i que 2 d'aquests gossos acabin primer i segon (evidentment no es pot apostar per tots els gossos).
TRIO Apostar que el gos X, el gos Y i el gos Z acabaran primer, segon i tercer respectivament.
TRIO ALLWAYS Apostar que els gossos X, Y i Z acabaran els tres primers en qualsevol ordre.
DOG FIELD FIELD Apostar que el gos X acabarà primer i que el gos Y acabarà segon o tercer (cost mínim 20€).
PICK 4 JACKPOT Apostar pel gos guanyador en 4 curses diferents.
PICK 7 JACKPOT Apostar pel gos guanyador en 7 curses diferents.

L'aposta mínima pel tipus Win i Place són 2€, per a la resta 1€.

A Harold’s Cross hi ha curses el dilluns, dimarts i divendres. A Shelbourne Park el dimecres, dijous i dissabtes. Per a fer reserves s’ha de contactar l’Irish Greyhound Board (IGB), que és l'ens estatal responsable de tot allò relacionat amb les curses (llicències, permisos, entrenadors, apostes i normes de la cursa).
Vés a:    Dalt    Irish Greyhound Board
Mirar el Barça

Des del 2007 hi ha la Penya Blaugrana de Dublin. A partir de la temporada 2012/3013 els partits importants, sobretot entre setmana, els penyistes van a mirar els partits al primer pis del pub The Parnell (Parnell Street, Dublin 1), tot i que si el partit es juga dissabte pot ser que coincideixi amb una festa i no es pugui mirar.

L'altra alternativa és el pub Murrays (antigament anomenat Frazers) on hi ha una gran sala amb diverses pantalles. Tenint en compte que a vegades a cada pantalla fan un partit diferent i hi ha gent de tots els equips, les celebracions de gols són contínues. Un fet molt notori del lloc és la forta olor a sofregit que fa que el pub sigui conegut popularment com "el fritangas".

Per esdevenir soci de la Penya cal pagar una quota, que varia d'import segons el moment de la temporada, i que dóna dret a diversos avantatges com adquirir entrades per internet.
Vés a:    Dalt    Penya Blaugrana    The Parnell    Celtic Glasgow    Airtricity League

Avís legal Mapa de la Web Contacta Contact Teagmháil liffey.cat

© 2010 - 2014 dublin.cat - Tots els drets reservats.