Menú Dia a dia Allotjament Transport Feina Burocràcia Estudis Serveis Lleure Barris Anuncis Fotos 360º
Serveis bàsics / públics
Sanitat Policia Electricitat Telèfon Gas Serveis Postals Transport
Sanitat

A Irlanda hi ha 3 tipus d’hospitals: els públics, els voluntaris (majoritàriament d’ordes religioses que es financen en bona part amb diners públics i donacions) i els privats. Tot allò relacionat amb la sanitat està regulat pel Health Services Executive (HSE).

Tothom té dret a rebre assistència sanitària però no gratuïtament; el que s’ha de pagar depèn de diverses variables com tenir una targeta mèdica (medical card). Aquesta medical card la donen a persones amb pocs recursos econòmics i els permet no haver de pagar per cap despesa relacionada amb la sanitat. Cada visita per consulta a un hospital públic costa 100€ a excepció dels qui tinguin una medical card, els qui hi vagin amb un certificat del metge de capçalera (GP doctor, general practitioner o metge de família) i els qui vagin a urgències. Si per qualsevol motiu el pacient s’ha de quedar a l’hospital, el cost és de 75€ al dia fins a un màxim de 750€ anuals.

També hi ha la possibilitat de rebre serveis privats en un hospital públic; en aquest cas s’ha de pagar el que costa l'estada a l’hospital públic més el tractament que es rep per part de metges i especialistes privats. Aquesta és una manera d’evitar les llistes d’espera però a un preu més alt.

I després hi ha els hospitals privats on s’ha de pagar els preus establerts per l’hospital. La majoria d’assegurances mèdiques cobreixen part dels costos.

Si el problema no és urgent és recomanable consultar primer un metge de capçalera i no anar a un hospital. Així s’eviten cues, llargues esperes i despeses innecessàries en cas de no ser res greu. Les tarifes depenen del metge però solen ser inferiors als 100€ que val només entrar a l’hospital. Per a saber quin és el GP doctor que queda més a prop cal trucar al 1850 24 1850. Trobaràs tota la informació sobre metges, centres de salut i medical cards a l'enllaç +info (un cop allà clica sobre la teva zona).
Vés a:    Dalt    HSE    Hospitals a Dublin    +info
Policia - Garda

Tots els assumptes relacionats amb la seguretat ciutadana són responsabilitat de l'únic cos de policia que existeix a Irlanda, la Garda Síochána (els "guardes de la pau" en gaèlic). Per a referir-se a la policia en general o a un sol policia s'utilitza el terme Garda i per a referir-se als "policies" s'utilitza el terme Gardaí (pronunciat gardí allargant la i)

Els gardaí que patrullen a peu no porten pistola i la seva feina principal es resoldre petits problemes sense perill o demanar reforços en cas que la situació sigui més greu. La Garda té molts cotxes camuflats i és habitual veure vehicles anant a gran velocitat només amb una sirena i llums intermitents de color blau. A vegades, però, els policies que van dins d'un cotxe camuflat porten l'uniforme. L'uniforme és de color blau fosc i la majoria de gardaí que patrullen a peu porten armilles reflectants de color festuc.

El telèfon per a tot tipus d'emergències és el 112 o el 999. Els gardaí, també anomenats irònicament the boys in blue, són força ràpids a arribar.

                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

   Cotxe de la Garda:            

   Gestió del trànsit:     

   * La sirena funciona amb l'Explorer.

Vés a:    Dalt    Garda    Comissaries    Uniformes
Electricitat

A Irlanda el voltatge estàndard és de 230v (v de volts) a una freqüència de 50Hz (Hz de hertzs) i els endolls tenen tres clavilles. El mercat elèctric irlandès està regulat per la Commission for Energy Regulation i el servei el proveeix l’Electricity Supply Board (ESB), una empresa estatal que disposa de 19 centrals elèctriques i unes 28 subestacions i que a través de la seva filial ESB Networks és la responsable del manteniment de la xarxa i de la distribució d’electricitat.

Seguint les directrius europees el mercat es va liberalitzar el febrer del 2005 i des d'aleshores els consumidors han tingut la possibilitat de triar el proveïdor. Actualment n’hi ha 4: Airtricity, Bord Gáis Energy, Energia i ESB Customer Supply.

L’electricitat es mesura mitjançant comptadors instal·lats a les cases o blocs d’apartaments. Aquests comptadors són propietat d’ESB Networks independentment de quin sigui el proveïdor d'electricitat i només els operaris d’ESB Networks els poden connectar, desconnectar, reparar, manipular, etc.

La factura de la llum s’envia als consumidors cada dos mesos i està basada en la lectura del comptador o en estimacions. Un operari d’ESB Networks passa 4 vegades a l’any a llegir el comptador. Les estimacions no són molt bones i quan fan la lectura real normalment o bé has de pagar molt perquè l'estimació era molt baixa o bé tens un saldo creditor que te'l descompten a la següent factura.
Vés a:    Dalt    ESB Networks    Airtricity    Bord Gáis    Energia    ESB    Energy Regulator
Telèfon

Fins a la liberalització de les telecomunicacions al final dels noranta, el mercat telefònic estava monopolitzat per l’empresa pública Telecom Éireann que en privatitzar-se va canviar de nom i es va convertir en Eircom. Com a la majoria de països europeus on s’han privatitzat els serveis bàsics, Eircom va conservar la propietat de la xarxa i això li dóna poder en front de les empreses competidores.

La majoria d’empreses que ofereixen serveis de telefonia fixa són les operadores de telefonia mòbil i proveïdors d’internet. Per instal·lar una línia de telèfon fixa primer s’ha de passar per Eircom i després decidir per l’operadora que millor s’avingui a les teves pautes de consum. El cost d’instal·lació dependrà dels treballs que s’hagin de fer per a que el telèfon sigui operatiu (és més car quan no hi ha hagut mai cap línia telefònica abans).

La factura té dues parts: una de fixa pel lloguer de la línia que pertany sempre a Eircom i una de variable que depèn de l’ús de la línia i de les diferents tarifes i que es paga al proveïdor triat.
Vés a:    Dalt    Eircom    BT    Smart    Digiweb    Vodafone    o2    3    UPC    Imagine    Comparar
Gas

El mercat del gas a Irlanda operava en situació de monopoli per l’empresa pública Bord Gáis Éireann però l’any 2004 es va liberalitzar per al segment industrial i el 2007 per al segment domèstic (o residencial).

L’operador independent Gaslink és el responsable de desenvolupar, fer el manteniment i gestionar la xarxa de distribució de gas, si bé aquesta tasca la porta a terme Bord Gáis Networks en nom de Gaslink. Pel que fa als proveïdors a clients domèstics/residencials hi ha Airtricity, Bord Gáis i Flogas.

Bord Gáis Networks instal·la i llegeix tots els comptadors i n’és l’empresa propietària. Un cop feta la lectura passa la informació al proveïdor que després factura al seu client. Com a mínim es fan tres lectures a l’any i també s’utilitzen estimacions. També hi ha la possibilitat que el client enviï la lectura directament al seu proveïdor.

En els edificis o cases de nova construcció els comptadors són de fàcil accés per al personal de Bord Gáis Networks que fa la lectura.

També hi ha el gas en bombones que es ven en moltes botigues i és subministrat majoritàriament per l'empresa Calor Gas (foto dreta).
Vés a:    Dalt    Gas Link    Bord Gáis Networks    Airtricity    Bord Gáis    Flogas    Calor Gas
Serveis Postals

L’empresa pública que s’encarrega de tot allò relacionat amb els serveis postals és An Post. És un servei força eficient i les cartes enviades entre dos ciutats importants acostumen a arribar el dia següent. Hi ha una xarxa d’oficines bastant extensa així com bústies al carrer. El color de l’empresa és el verd.

Altres serveis oferts són l’enviament de diners a través de Western Union i el pagament de qualsevol subsidi del Departament de Benestar Social. Abans de la crisi econòmica estava associada amb Fortis Bank i oferia serveis bancaris sota el nom de Postbank, però l’entitat es va liquidar. D'ençà del mes de maig del 2010 també ofereix serveis de telefonia mòbil formant una joint venture amb Vodafone anomenada Postfone.

An Post gestiona el servei de les llicències de televisió i de gossos, es poden pagar multes i tot tipus de factures relacionades amb els serveis bàsics, llogar pel·lícules en DVD, comprar crèdit per al mòbil (top up), comprar segells, etc.

Els horaris depenen de l’oficina però normalment obren a les 9 i tanquen a les 17h30 o 18h. Algunes oficines de correus estan dins d’establiments comercials privats i s’ha de travessar tota la botiga per arribar-hi.

Tarifes: enviar una carta per correu ordinari costa 55c per a Irlanda i 82c per a Europa. Enviar una carta per correu certificat (registered post) costa 5,25€ per a Irlanda i 5,17€ per a Europa.
Vés a:    Dalt    An Post    Oficines    Calcular tarifa    Correu Urgent    Postfone

Avís legal Mapa de la Web Contacta Contact Teagmháil liffey.cat

© 2010 - 2014 dublin.cat - Tots els drets reservats.